Η ιστορία πίσω από τις γόβες – στιλέτο, το απόλυτο φετίχ αξεσουάρ

Οι γόβες στιλέτο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γυναικεία αξεσουάρ, στα οποία “υποκλίνεται” κάθε άνδρας! Γόβες ψηλές, πανύψηλες και ικανές να μετατρέψουν και το πιο αδιάφορο πόδι σε αντικείμενο του πόθου από όπου αναβλύζει το σεξ απίλ και η αίσθηση της γοητείας. Ακόμα και ο ήχος ενός ζευγαριού γόβες πάνω στο πεζοδρόμιο, είναι ικανός να σταματήσει ακόμη και την πιο φανατισμένη συζήτηση για ποδόσφαιρο!

Δεν είναι τυχαίο ότι από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα η γόβα στιλέτο έχει πρωταγωνιστήσει σε αμέτρητες ταινίες και τραγούδια. Άλλωστε, όσο ψηλότερο το τακούνι, τόσο μεγαλύτερη η αυτοπεποίθηση της γυναίκας που το φορά.

Πως, πότε και από ποιον, όμως, δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο παπούτσι; Η γόβα στιλέτο πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 30, όταν ο Γάλλος σχεδιαστής και κατασκευαστής υποδημάτων Andre Perugia έφτιαξε ένα ζευγάρι φετιχιστικά παπούτσια-καρφιά για μια τραγουδίστρια της όπερας.
Ο θαυμασμός που προκάλεσε στον γυναικείο πληθυσμό οδήγησαν τον Perugia να δημιουργήσει το δικό του οίκο υποδημάτων, ονόματι Padova, στον οποίο πουλούσε γόβες, στη Νέα Υόρκη. ‘Ετσι άρχισε να διαθέτει τα διάσημα πλέον υποδήματα του στο κατάστημα Saks σε κεντρική λ0εωφόρο της Νέας Υόρκης. Τα συγκεκριμένα παπούτσια είχαν προπομπό τους ιστορικές φυσιογνωμίες που φόρεσαν ή ποδοπατήθηκαν από τακούνια στον μεσαίωνα και έως τα τέλη του 19ου αιώνα, όπως ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Λουδοβίκος ο 14ος, η Μαρία Αντουανέτα, η βασίλισσα Βικτώρια, ο Leopold Von Sacher Masoch (ο “πατέρας” του μαζοχισμού) και πολλοί άλλοι.
Η ανακάλυψη της γόβας στιλέτο ωστόσο, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, έγινε στα μέσα της δεκαετίας του 1950 και η Μέριλιν Μονρό βοήθησε πολύ στην εδραίωση του ως υποδήματος φετίχ. Τις τάσεις και τις γραμμές της γόβας στιλέτο καθόρισαν αρχικά σχεδιαστές όπως ο Roger Vivier για τον οίκο Dior, αλλά και ο Salvatore Ferragamo.

Στη δεκαετία του 80 η γόβα στιλέτο επανήλθε δριμύτερη όταν οι γυναίκες άρχισαν να τη συνδυάζουν με φορέματα με βάτες και έντονα χρώματα στα αξεσουάρ, δίνοντας παράλληλα όγκο στα μαλλιά τους.
Λίγα χρόνια αργότερα, ο σχεδιαστής Manolo Blahnik ανέδειξε τις 
γόβες στιλέτο σε μικρό έργο τέχνης. Μάλιστα, το 1998 ξεκίνησε η σειρά «Sex and the City» καθιέρωσε το σέξι παπούτσι ως το απόλυτο σύμβολο θηλυκότητας. «Πίστευα πάντα ότι υπάρχουν στιγμές στη μέρα που τα ίσια παπούτσια φαίνονται πανέμορφα, αλλά για το βράδυ προτιμώ αυστηρά ψηλά τακούνια. Μάλιστα, όσο πιο ψηλά, τόσο καλύτερα» σημείωσε σε σευνέντευξή του ο Manolo Blahnik, αναφερόμενος στη γοητεία του της πανύψηλης γόβας.

Leave a Reply