Η Δημόσια συζήτηση για τα ηλεκτρονικό τσιγάρο

Περισσότερες από 50.000 ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο, αν οι καπνιστές στρέφονταν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αυτό είναι το  συμπέρασμα έρευνας ομάδας επιστημόνων, όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Addiction. Η έρευνα δημοσιεύτηκε ως απάντηση σε έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO), η οποία ζήτησε να απαγορευθεί η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, σε κλειστούς και δημόσιους χώρους, επειδή μπορεί να δράσει ως «πύλη» για τα κανονικά τσιγάρα, εξοικειώνοντας το κοινό με το κάπνισμα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε νομοθεσία  σχετική με τις  πωλήσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων  και την ποσότητα της νικοτίνης. Η Βασιλική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας ζήτησε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα  να μετονομαστούν  σε ‘sticks νικοτίνης’, ώστε να μην είναι τόσο ελκυστικά στους νέους, καθώς και αυστηρότερους ελέγχους σχετικά με την προώθηση  και τη θέση τους στα καταστήματα. Μια άλλη έκθεση  από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια προχώρησε περαιτέρω, προτείνοντας ότι το  άτμισμα θα μπορούσε να είναι μια ‘πύλη’ για την ηρωίνη και άλλα σκληρά ναρκωτικά.

Η καθηγήτρια Ann McNeill , υπεύθυνη του κέντρου εθισμού στο King ‘s College του Λονδίνου, δήλωσε σοκαρισμένη και έκπληκτη  με  την έκθεση  της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.  Σύμφωνα με την Ann McNeill, οι εκτιμήσεις για τη συγκέντρωση τοξικών χημικών ουσιών που βρέθηκαν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο ποικίλλει από το ένα εικοστό στο ένα χιλιοστό σε σχέση με τα κανονικά τσιγάρα. Η καθηγήτρια υποστηρίζει πως η νικοτίνη είναι τόσο επικίνδυνη και εθιστική όσο και η καφεΐνη. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν περιέχουν πίσσα και σίγουρα έχουν λιγότερες καρκινογόνες ουσίες.

Ο καθηγητής Robert West,, διευθυντής σπουδών καπνού στο University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι ύπαρχε μια τάση υπερβολής  σχετικά με αυτό το θέμα : «Υπάρχει ένα είδος πουριτανικής άποψης, που ισχυρίζεται πως ότι σχετίζεται με τη νικοτίνη είναι κακό και επιβλαβές και θα πρέπει να επισφραγίζεται». Είναι σαν να υπάρχει δυσαρέσκεια από την εκστρατεία για την υγεία που οι άνθρωποι απολαμβάνουν το (υποκατάστατο) εμπειρία του καπνίσματος χωρίς να είναι κακό για αυτούς.

Ωστόσο, η εκστρατεία ενάντια στα ηλεκτρονικά τσιγάρα δείχνει να είναι ένα σύμπτωμα της επικρατούσας αρχής της προφύλαξης στη σημερινή κοινωνία: ό, τι δεν έχει αποδειχτεί ασφαλής θεωρείται επικίνδυνο.

Leave a Reply